Gazetenin yemek sayfasını her gün koparıp dosyalıyorum ama bir tarifi de uygulamak aklıma gelmiyordu, ta ki kitaplığı düzenleyene kadar. Düzenlerken bir iki tarifi ayırdım. Hepside bulgurlu tarifler oldu, bizimkilerin deyimi ile takım elbise yaptım. Akşam yemeği için bulgur pilavı, yenmeyeceğini düşündüğüm; soğan dolması ve bulgur köftesi.

Daha öncede soğan dolması yapmıştım ama içine neler koyduğumu hatırlamıyorum.
Soğanlar kabukları ile haşlanıyor. Tarifte içi nasıl boşaltılır yazmıyordu, detaylandırmadan kendi pratik yöntemimi söyleyeceğim. Sap kısmını kesiyoruz ve elde sıkınca iç kısmı kesilen yerden çıkıyor. Bu şekilde bir soğandan bir kaç tane dolma yapılabiliyor. İç malzemesini detaylandırmayalım önemli olan soğanın içinin çıkarılması idi :)
iç; bir bardak ince bulgur ıslatılır. bir tutam ( tutam ne ya ) taze nane, dereotu ve maydanoz ince kıyılır. baharat, limon, bulgur karıştırılır.
son olarak, benim gibi tuzu unutmayın aman :)
üzerine çok az su koyup 20 dakika pişirin, afiyet olsun.

Bulgur köftesi
Bir bardak ince bulgur sıcak suda ıslatılır ve demlenmeye bekletilir. Bir adet rendelenmiş soğan, yumurta ve baharatlar ile bulgur yoğrulur. Küçük küçük yuvarlanan köfteler 5 dakika kaynayan suda haşlanır.
Üzerine yapacağınız sos değişebilir. Gazetelerde buna benzer 3 farklı tarif vardı ben domates ve sarımsaktan sos yapıp, haşlanmış köfteleri içine atıp birazcık pişirdim, ocağı kapattıktan sonra kıyılmış maydanoz ilave ettim, güzel oldu.
Başka bir tarifte mantı gibi; sarımsaklı yoğurt üzerine yağda gezdirebilirsiniz.
Yok ben birinci elden tarif almak istiyorum diyorsanız tarifler Elif Korkmazer'den.
Afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment