Thursday, July 26, 2012

Güllaç Tarifi

Güllaç tarifi, Güllaç nasıl yapılır gibi soruları bir çok ziyaretçimizden duyuyorduk. İşte size Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı Güllaç’ın tarifi. Ayrıca yazımızın en sonundaki yorumları okuyup, Güllaç Tarifi hakkında diğer ziyaretçilerimizin görüşlerinizi de okumalısınız. Güllaç tarifini yaptıktan sonra siz de sonucu yorum bölümümüze yazarsanız seviniriz. Şimdiden afiyet olsun


Güllacı, güllaç yapan yapraklarının yarı saydam, yarı sert olmasıdır. Ramazan tatlısı olarak tanınan güllacın, üzerine konulan bir top dondurmayla muhteşem bir yaz tatlısına da dönüşebilir.


Güllaç, Ramazan ayında akla gelen ilk tatlılardan birisidir. Osmanlı sultan sofralarından günümüze taşınmış bir lezzetdir. Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Tercihinize göre koyulan gülsuyu, Osmanlı mutfağında ferahlatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bakıma buradan gelmektedir.


15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.


Glla Tarifi


Güllaç’ın Malzemeleri:


  • Çok ince açılmış güllaç yufkası (Yufkayı büyük marketlerde bulabilirsiniz, Güllaç yufkası diye satılır)

  • 3 kilo süt

  • 750 gr toz şeker

  • 250 gr rendelenmiş ceviz içi

  • 250 gr hindistan cevizi (isteğe bağlı süsleme için)

  • 100 gr çekilmiş antep fıstık içi (isteğe bağlı süsleme için)

  • nar taneleri (isteğe bağlı süsleme için)

Güllaç’ın Yapılışı:


İlk olarak, süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakacak hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek tek serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir. Süsleme yapılarak servise hazırlanır.


Ayrıca, güllacınızın ince olmasını isterseniz daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz. Yaprakların arasına da nar veya ceviz koyarsanız güllacınız koyu renkli olacaktır.






Etiketler :Güllaç Tarifi

Paylaş

Yorumlar

Henüz Hiç Yorum Yazılmadı

No comments:

Post a Comment